Vandaag staat in het teken van de stuurmanskunsten van de chauffeur. We volgen onze weg van Joperland met als eindbestemming Lysebotn. Lysebotn is vanaf het vlakke land per boot bereikbaar maar dat is voor bange poeperds met hoogtevrees. Laat ik nu net hoogtevrees hebben maar vandaag geen tijd voor bange poeperds.

Dan buigen we van de doorgaande weg af en passeren de slagbomen van één van de meest indrukwekkende wegen ter wereld met 27 haarspeldbochten en dat alles op een enkele baan met in twee richtingen verkeer. Ach dan kun je doen met een personen auto, nee wij doen het met de camper die net even breder en langer is dan een auto. Deze weg is gemiddeld vijf maanden per jaar open, de rest van het jaar is het te gevaarlijk om er te rijden.

We klimmen eerst naar een hoogte van 1000 meter en dat levert weer geweldige beelden op.

IMG_4023

 

Ook hier ben je soms alleen op de weg of kom je een camper tegen die net zo gek is, of ook juist geniet van al dit moois.

IMG_4014

 

En dan moet je toch een beetje passen en meten als je een touringcar tegen komt. Beetje voor beetje achteruit en een beetje de greppel in en dan lukt het wel.

IMG_4012

 

En dan is er weer die ruimte, die ongelofelijke ruimte die je zo klein laat voelen.

IMG_4024

En dan zitten we op 950 meter hoogte en begint het echte stuurwerk. Van 950 meter naar beneden het dal in met 27 haarspeld bochten. Lets go, ik voel me helemaal zeker en er is geen drupje zweet in mijn handen te bekennen. Zou ook een beetje slordig zijn om het stuur hier los te laten. Na de eerste bocht wordt het stil in de camper als we naar beneden kijken.

 

IMG_4027

 

Na de 12e bocht kan ik in de camper de remschijven ruiken. Naast de 2e versnelling is afremmen echt noodzakelijk. Zeker met het gewicht van de camper die in mijn nek duwt. Om even een beter beeld van deze weg te krijgen heb ik even een plaatje geleend van internet.

naamloos

Bocht na bocht manoeuvreer ik de camper verder naar beneden. Na bocht 27 duiken we nog even de tunnel in en dan staan we beneden op dat groene stukje gras aan het water. Dat was echt een super rit die we hebben gemaakt. Het weer is jammer genoeg niet zo zonnig als op de foto hierboven. Soms breek de lucht een beetje open. Ondanks het weer is het hier prachtig en het uitzicht vanaf ons stoeltje mag er ook zijn.

IMG_4034

 

Waarschijnlijk gaan we hem morgen weer opnieuw nemen maar dan omhoog want het was toch wel heel erg mooi. En om even aan te geven waarom de weg in de winter dicht is heb ik een plaatje van internet geleend.

images6FS79ZAB

Vanuit het dal bij Lysebotn een Noorse groet.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.