Het is 6.00 uur……….

Wanneer ik door de wekkerradio gewekt word.                            Vandaag staan de burlende herten op het programma. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Samen met  mijn  broer Jaap en collega Ronald gaan wij op speurtocht.

Burlende herten 135
Op zoek naar herten

Knapzak en camera zijn gereed voor de wandeling. We treffen elkaar bij de ingang van de oase en vervolgen vanaf daar ons pad. Het pad naar de locatie waar hopelijk de herten aanwezig zijn. Met een beetje hulp van de GPS vinden wij de plek.

Eigenlijk is de GPS niet echt nodig het geluid van de burlende herten geeft ons al een aardige indicatie van de richting. Burlen is het geluid wat de herten maken om indruk op de vrouwtjes te maken. Wij mannen moeten hier vaak hele volzinnen voor maken, herten volstaan met een keelkreet.

Burlend hert
Burlend hert

Als we aankomen op de plaats van bestemming worden we naast het burlen verrast door geluid van geweien die op elkaar klappen. De mannen willen niet alleen indruk maken door te burlen maar gaan de andere mannen fysiek te lijf. Het is een spektakel om tussen te staan. Zolang de mannen met elkaar vechten wordt onze aanwezigheid nauwelijks gezien. Zittend tegen een boom of liggend op de grond aanschouwen wij deze strijd der sekse.

Vechten voor een wijfje
Vechten voor een wijfje

Het is genieten om te zien maar ook spannend tegelijk. Je hoopt toch niet dat jij gezien wordt als een concurrerend  mannetjes hert. Overal om je heen rennen de mannen om je heen, soms ook achter de dames aan. En alles onder luid burlend geluid. Het is intens genieten.

Burlende herten 126
Burl, burl, burl!

Als ik achter mij kijk zie ik mijn broer op zijn buik achter een boom liggen om een goed shot te krijgen van een prachtig edelhert die even aan het rusten is na een knokpartij.

Burlende herten 102
Jaap in opperste concentratie!

Je voelt de spanning in de lucht onder de klanken van het burlen. Ook naast de geluiden zetten de mannen hun territorium af.

Mijn plek
Mijn plek

Het is echt genieten om dit mee te maken. We kiezen ervoor om de herten met rust te laten en nog een wandeling te maken. Als we van de paden af gaan bereiken we mooie kruip door sluip door weggetjes door het groen. Ronald is onze padvinder die een halve meter in de blubber wegzakt. Door het lachten vergeten een foto te maken. Hier toch even een plaatje van jaap (links) en Ronald (rechts).

Burlende herten 043
Wandel maten

Ook tijdens de wandeltocht zien we nog prachtige herten die een foto waard zijn.

Op het terras nemen we nog een kop koffie en genieten we na van een prachtige ochtend vol schitterende ervaringen.

Wil je een indruk krijgen van wat wij zagen. Klik dan hieronder op het filmpje. (met het fototoestel gemaakt dus geen super kwaliteit)

 

Het buitenleven was gul vandaag met zijn giften uit de natuur.
Bedankt!

6 gedachten over “28-10-2014 Burlen en vechten voor de dames!

  1. Beste mannen van de natuur, even een correctie, ik kan het niet laten. Edelherten lopen oa op de veluwe. Jullie hebben hier te maken gehad met regelregte Damhertenbronst! Knurrende oergeluiden maken je moment in het duin! De gevechten blijven prachtig mooi om te mogen aanschouwen. Je hoeft daarvoor ook niet om 6 uur je bed te verlaten..het gaat de hele dag door. Inderdaad de geluiden opzoeken en zonder gps, oer! Het bronstgenieten gaat nog heel efkes door..groet, charlotte

    1. Hallo Charlotte,

      Het klopt dat het hier om damherten gaat. En ja je hoeft er niet om 6 uur uit. Maar wel als je niet met 20 anderen bij elkaar wilt staan op een plek waar veel damherten bij elkaar komen.
      Gr Steven

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.