Vijf aanbeten in 1 strip………


 

 

De dag was broeierig warm het windje was matig, als mijn voorspelling klopte kon het aan zee nog wel eens een finten feest worden.

Even voor de niet vissende lezers wat uitleg over de fint. De fint is familie van de haring en kan 60 cm groot worden, hij heeft zwarte stippen op de flanken en wordt dan ook wel eens de gestipte reuzen haring genoemd.  In het voorjaar als het water warm genoeg is (rond de 11 graden) komt hij richting de kust om te eten. Hij leeft daarvoor op zee.

En als deze vis onder de kust is en jij bent daar ook dan heb je een grote kans om een fint te haken en misschien wel meer dan 1 fint.

Ik tuig mijn vliegvis hengel op onder de rook van Tata Steel. Het blijft altijd een bijzonder locatie waar de zee en de industrie elkaar vermengen.

 

20150607-IMG_7718

 

Ik knoop mijn groene vlieg aan die het eerder al eens goed heeft gedaan. Tasje op de rug en ik wandel richting het zoute water. De lichte kabbel op het water verklapt dat de wind rustig is. Daarbij komt de rug in de wind en dat gooit een stuk prettiger met een vlieghengel. Het tij is laag en ik kan over de rotsen mezelf in het water positioneren. Vliegvismaat Wim is er al en staat aan mijn rechter schouder. Ik vraag hem naar de vangsten maar eigenlijk is het niet nodig. Onder zijn krullenbos spat een herkenbare grijns van zijn gezicht.

Ik breng mijn lijn op lengte en ik strip hem terug (korte rukjes) en dan is het boem-hangen. Eén worp één vis dit ruikt naar meer. Soms raakt de vlieg net het water en dan wordt hij al aangevallen. De volgende keer wordt de vlieg tijdens het binnen strippen wel vijf keer aangevallen. Ook ik voel dat mijn mondhoeken in een aangename grijns gaan staan. Rechts van mij staat Wim en ik krijg het idee dat de hengel die hij heeft niet meer in een rechte positie kan staan. De ene na de ander vis haakt hij. We delen de geweldig aanbeten met elkaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Finten Feest

Ik heb mijn  spiegel reflex camera verruild voor mijn waterdichte camera. Dat voelt toch iets fijner als je in de zee staat.

We nemen even pauze om onze armen wat rust te geven en om even wat te drinken. Drinken gaat trouwens erg lastig als je mond in een glimlacht staat, moet je eens proberen. We delen de ervaring van dit feest. Want zoveel vissen vangen is geen alledaagse gebeurtenis. En toch als je dan weer even hebt gezeten moet je weer het water in. Het is de zuigende kracht het is het zout visvirus wat door de aderen gaat met een vleugje zilte lucht door de neus. En dan is het BAM hangen. Mijn vlieg begint steeds meer onderdelen te verliezen maar voor de fint is en blijft het een aantrekkelijk hapje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
zelfintie

De wind trekt aan dus ik trek een trui aan en ga te water voor de laatste sessie. Het vlakke water verandert snel in ruiger water met een aardige golfslag. De zee heeft zo weer een heel ander gezicht en het lijkt of met het ruige water de aanbeten van de finten ook ruiger worden. Waarschijnlijk is het moeilijker jagen en mogen ze niets missen om hun maaltje te vangen. Mijn vlieg heeft geen gewicht meer en ik vis hem daarom net onder het water oppervlakte. En dat geeft de meest spectaculaire aanbeten waarbij het wateroppervlakte verandert in een spetterend geheel. Het is werkelijk genieten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fintastische

 

Wim en ik besluiten te stoppen en deze avond in ons geheugen te bewaren. Vislaatje open en deze geweldig avond erin. Die komt er dan vast wel weer eens uit op een gezellige avond met je vismaten rond een kampvuurtje. Ik hoor het me dan al zeggen, “weet je nog Wim dat we die avond over de 100 finten per persoon vingen!”, en niemand die je dan gelooft.

Het zilte buitenleven was prachtig en gul

2 gedachten over “27-06-2015 Fintastisch deel 2

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.