Voor vandaag staat een water tour op de planning. We laten de pier van Faro achter ons.

Faro vaste land

Ria Formosa is eigenlijk een soort waddengebied. Tussen de zandbanken door zorgen de kanalen voor een netwerk van waterwegen. Een aantal eilanden zijn bewoond maar de meeste zijn onbewoond en natuurgebied. Onze eerste stop is op Woestijn eiland, je zal wel begrijpen dat het hier zanderig is. Het eiland is 7 kilometer lang en wij maken er een ochtend wandeling.

Woestijn eiland

We nemen er ook nog even een duik en 45 minuten later melden we ons bij de kapitein. Pedro weet veel te vertellen en doet dit in het Frans en Engels. De volgende stop is vuurtoren eiland. Auto’s zijn hier niet. Over het eiland lopen kriskras wandel paden langs kleine vrolijke huisjes.

Vuurtoren eiland

Nadat het gebied omgedoopt is tot een natuur park mogen er op het eiland geen nieuwe huizen meer gebouw worden. Na een kort verblijf verlaten we vuurtoren eiland.

We maken koers richting de oester farm. Overal waar je kunt kijken liggen korven met oesters op ijzeren tafels.

Oester farm

Naast dat ze hier voor eigen consumptie kweken is de rest voor de export naar Frankrijk en België.

Daar krijg ik wel trek van en dat komt mooi uit want op visserman eiland hebben we een stop van twee uur. Genoeg tijd voor een hapje en een wandeling over het eiland.

Visserman eiland

We schuiven vol enthousiasme aan tafel en prikken een olijfjes weg en bestellen ons maal. Als het brood en de olijfjes en de vis paté al enig tijd op zijn is er nog geen bord in aan tocht! Het zit vol en de lichtelijk chaotische en ongestructureerde bediening baard mij nog meer zorgen dan dat een maaltijd vlot zal worden geserveerd. Ach het weer is lekker en het uitzicht is niet verkeerd. Maar na een uur en vijftien minuten raken we aardig over onze trek heen. We geven het nog vijftien minuten en anders leggen we geld neer voor het drinken en gaan weg. Net daarvoor komt ons eten. Kort samengevat het was het minst lekkere wat we hebben gegeten voor te veel geld wat betreft. Portugese begrippen. Ik kan dan ook niet laten om mijn klacht neer te leggen maar de herhaaldelijke tikkende vinger op het totaalbedrag bood weinig ruimte voor onderhandeling. De volgende toerist schuift wel weer aan.

We hebben nog 10 minuten om het eiland te zien waarvan we ook nog vijf minuten moeten reserveren voor de wandeling naar de boot. Ik kan jullie dan ook niet vertellen hoe het eiland er verder uit ziet.

Op de terugweg naar Faro is het zonnetje zalig net als het verkoelende windje. Tijd om even te genieten.

Ruim vijf uur later stappen we weer op het vaste land en vervolgen onze weg weer naar V. R. S. ANTÓNIO.

Een water groet van de buitenman

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.