20160312-IMG_2122-2


 

Begin deze week ontvang ik een mail van Hein met het voorstel om het Oostvoornse meer weer eens te bezoeken. Hier hoefde ik niet lang over na te denken. De weersvoorspellingen voor de zaterdag waren geweldig, weinig wind en volop zon. Maar voor de vangsten zijn deze omstandigheden vaak wat minder. Onze verwachtingen zijn dan ook laag. De vertrektijd word op 10.00 uur gezet dus de wekker mag uit blijven.

Stipt om 10.00 uur rijdt Hein met de auto voor. Een uur en kwartier later staan we aan dit geweldige imposante brakke meer van wel 270 hectare. Ja waar ga je dan je visje vangen. Nee niet zomaar een vis maar forellen. Ik kom hier nu ruim 10 jaar en soms zit het mee maar vaker zit het tegen met de vangsten. Maar het meer blijft altijd werken als een magneet.

Ik haal het plastic van het handvat van mijn nieuwe vlieghengel. Het zal toch wat zijn dat hij vandaag zou mogen buigen voor een sterke forel. Heerlijk dromen terwijl wij ons klaar maken om het water in te gaan. We spreken een mede vliegvisser die al twee forellen heeft gevangen en dat klinkt altijd fijn. En dan zie ik vanaf de kant nog een hengel krom staan. En dan word ik altijd een beetje zenuwachtig. Snel nog even de lijn door de ogen en een vlieg aan knopen want er hangt vis in de lucht, je ruikt het over de zilte vlakte.

Hein en ik positioneren zich naast andere vliegvissers op de dam. De rook van het botlek gebied gaat verticaal de hemel in. Uniek, omdat je hier vaker uit je waadpak waait.En dan gebeurt er iets wat we beide niet voormogelijk hadden gehouden. Het strakke wateroppervlakte wordt doorbroken door jagende forellen. Voor me een kring, linkse en recht van me een kring. De adrenaline vliegt door mijn lijf. Ik moet nu vissen.

Ik breng mijn lijn op lengte en mijn streamer plonst zachtjes in het water waarna hij gelijk keihard wordt aangevallen door een zeer dappere forel. “hangen”, roep ik. Ik kan er niets aan doen maar bij een aanbeet of het haken van een vis moet ik altijd geluiden uitstoten, Gilles de la Trout noemen we het maar. Het kan niet waar zijn, één worp en gelijk één vis. Normaal is het 1000 worpen en geen vis. Ook naast mij staan de hengels krom en zie ik stralende gezichten. Een gekromde hengel met gekrulde mond is een fijne combinatie.

20160312-IMG_2133

En weer een vis die zich op mijn streamer stort. De combinatie van de zon en de vangsten zorgen ervoor dat ik de jas uit kan doen. Ik wissel mijn streamer om voor een droge vlieg. Dit is het moment om te experimenteren. Ik zie ook dat ik bij het optuigen een oogje had overgeslagen van de spanning, ik maak dit weer even in orde. Mijn oranje foam vlieg (gurgler model) zweeft sierlijk door de blauwe lucht en land zachtjes op het water. Ik laat hem even liggen voordat ik hem zachtjes binnen vis. Maar voordat ik wil beginnen met strippen wordt mijn vlieg van onderaf aangevallen door een forel die zich geheel uit het water torpedeert. Ik sla weer een kreet van blijdschap.

20160312-IMG_2137

Zelfs op de droge vlieg zijn ze gretig te noemen. Ook naast mij wordt gewisseld van vlieg en ook daar wordt er droog gevangen. Wat een geweldig moment dit. Wat een prachtige bruine forellen, wat zijn ze mooi getekend. Het zijn ware zwemmende kunstwerkjes. Je vlieg wordt soms meerdere keren aangevallen tijdens het binnen strippen. Het lijkt wat op fint vissen.

20160312-IMG_2139

 

Maar waar komen ze nu vandaan?

In dit prachtige brakke meer kunnen forellen goed toefen maar het voortplanten lukt ze niet. Daarvoor is stromend zoet zuurstof rijk water nodig. Daarom zijn er uitzetting van forellen nodig om de visstand op pijl te houden. En laat ik even kort door de bocht zeggen dat de visvangst zeker het laatste jaar wat tegenvalt. Waar dit allemaal door komt is materie die nu even niet van belang is. Wat van belang is, is dat wij nu het geluk hebben dat er een aantal dagen geleden ongeveer 1200 prachtig bruine forellen zijn uitgezet. En wij troffen het om elkaar die dag te treffen. En dat zorgt weer voor een onvergetelijke dag.

20160312-IMG_2163

Het Oostvoornse meer weer

Naast mij hoor ik iemand zeggen”, “wat vreemd ik heb niet meer in iedere strip een aanbeet”? De aantallen nemen wat af maar nog steeds wordt er gevangen. En dan lijkt wel over te zijn. Zo als ze er plots waren zo plots zijn ze weer weg.

20160312-IMG_2157

Dan is het tijd om de maagjes te vullen. We hebben ooit gelachen om een stel mede vliegvissers die tijdens de lunch riant op hun zetel zaten. We hebben ze uitgemaakt voor bejaarde vissers. Maar vandaag komen de zetels bij Hein uit de achterbak en sorry jongens ik neem alles terug wat ik gezegd heb. Wat een weelde.

20160312-IMG_2168
Rob en Robert jullie hebben gelijk!

We proberen het nog even op een andere locatie maar dat mag niet baten. We keren na ruim een uur weer terug en weten nog een aantal bruine rakkers te haken om de dag af te sluiten. En wat voor een dag, een dag die in het geheugen staat geschreven. Zo een dag die tijdens een goed glas whisky weer omhoog komt en waar je hoort “weet je nog toen die ene dag”!

 

Ik citeer een uitspraak van een bekende vliegvisser:

“Ik zit nog steeds te kauwen op de fijne nasmaak van deze dag”

En daar sluit ik met helemaal bij aan.

Groet vanuit www.hetbuitenlevenmetsteven.nl

20160312-IMG_2123

 

2 gedachten over “13-03-2016 Oostvoornse meer weer!!!

 1. dat heb je weer heerlijk beschreven. ik hoop nog veel van dit soort dagen met je te beleven.
  gr. Hein

  1. Hoi Hein,

   Dankjewel voor je compliment en ik teken voor nog meer van dit soort mooie momenten samen aan de waterkant!

   Groet Steven

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.