Inmiddels zit ik hier weer in Nederland achter mijn computer om het laatste verslag te schrijven. Op de overtocht van zaterdag op zondag was de WIFI verbinding niet instaat mijn foto’s te uploaden.

De laatste kans op zalm hadden we zaterdag 08-11-2014.

De wekker stond weer op 6.00 uur. De tassen waren de avond ervoor alweer gepakt. Vanuit de rivier was het dan ook direct door naar de boot en dat was nog even spannend. Maar dat voor later.

Klaar voor de laatste kans op zalm
Klaar voor de laatste kans op zalm

Als we onze weg naar de rivier volgen zien we midden op de weg een das liggen. Nee niet zo één voor om je nek maar een echte. Jammer genoeg was hij aangereden en was hij of zij niet meer in leven. We stoppen en Svend legt hem even aan de kant zodat er niet nog meer auto’s tegenaan rijden. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Zo een dag weegt aardig wat kilo’s, dat is af te lezen in Svend zijn gezicht. Nee dit is niet een glimlach want we vonden het beide heel erg jammer voor dit prachtige dier.

Svend legt de das aan de kant van de weg
Svend legt de das aan de kant van de weg

Om 8.30 staan we weer in waadpak klaar om het water te bevissen. Het is een prachtige zonnige dag en het waterpeil is gezakt wat gunstig is. We hebben tot 13.00 aangezien we om 13.30 weg willen.

4 1/2 uur je stinkende best doen!

Met hopelijk een beetje geluk.

Ik neem positie op de plek waar ik ooit mijn eerste zalm heb mogen vangen.

In 2006 mogen vangen
In 2006 mogen vangen

Bij de eerste worp wordt de lijn met een korte ruk uit mijn handen getrokken. Dit noemen ze een pull. De adrenaline schiet weer hevig door de vaten. Het voelt goed er hangt zalm in de lucht!

Ik wandel weer naar het achterste deel van de rivier waar ik eerder deze week al twee zalmen had verspeeld. Hier staan Hein en Svend ook hun best te doen. Ik sluit aan in de rij en begin mijn worpen. De schouders beginnen wat stijf te worden na die duizenden worpen.

Maar dan klinkt er een harde schreeuw over het water.

“Jaaaaaaaaaa hangen”.

Svend is in volle euforie en de hengel buigt diep door. Hein en ik stappen uit het water, Hein pakt het net en ik pak de camera. Als een geolied formule 1 team pakt een ieder zijn taak op. En weer een kreet over het water.

Yes Yes Yes!!!

Kijk als één iemand uit de groep een zalm vangt dan vang je hem met zijn allen. Hein geeft het net aan en ik positioneer mij voor het maken van de plaatjes. Ik heb moeite om de camera stil te houden aangezien ik in volle sprint was aangekomen.

En dan glijd de zalm in het net en klinken er nog meer geluk kreten.

De zalm is nu echt binnen
De zalm is nu echt binnen

We genieten allemaal van dit moment terwijl we Svend feliciteren. Een zalm een verse zilveren zalm. Het is toch nog gelukt. Ik maak nog wat foto’s van het gelukkige koppel.

 

Zalm closeup

En dan is het 13.00 tijd om de rivier te verlaten. langs de oever lopen we terug en genieten we na van deze geweldige week die is gevlogen en al de ervaringen die de tijd met zich mee bracht.

Waadpakken uit en kleding aan en start de motoren. Tot 16.15 mogen we inschepen en we hebben ruim 1 1/2 uur te rijden. Hans vertrek al iets eerder zonder Tom Tom.  De rit verloopt voorspoedig tot we de afslag naar de boot missen en de volgende dicht is. we worden omgeleid en dat is niet fijn. Bij de volgende rotonde blijkt ook deze afgesloten te zijn, we keren. Het is rond 15.30 en ik had vernomen dat we tot 15.45 mochten inschepen. De spanning in de auto loopt op, gaan we het redden of niet. En dan zien we weer bordjes met de boot en voelen we een kleine verlichting. Om 15.40 checken we opgelucht in.

Op de boot worden we verrast met onze kamer. Deze is twee keer zo ruim als op de heen weg en heeft twee ramen die over de steven van de boor uit kijken.

Ons uitzicht
Ons uitzicht

Ja steven keek door het raam over de steven van de boot uit.

Het derde en vierde raampje onder de stuurhut is onze kamer.
Het derde en vierde raampje onder de stuurhut is onze kamer.

Op de boot treffen wij Hans en Franka, mede zalm vissers. Hans was zonder Tom Tom om 16.40 ingecheckt. Dat was dus even wat meer billen knijpen.

Op de boot genieten we nog wat van de muziek met een drankje en vinden even later ons bedje. De volgende ochtend is dan echt voorbij als we de boot afrijden. Aan de kant van de weg zeggen we elkaar gedag.

En wat heb ik genoten ondanks dat ik geen zalm heb kunnen landen. Maar de echte vriendschap en het plezier dat we hebben gedeeld was heerlijk. Het eten was voortreffelijk en de whiskey was tongstrelend. Een week die weer op de harde schijf is gebrand en die ik zo weer over zou doen.

Mannen bedankt dat jullie ik het buitenleven met jullie heb mogen delen.

Schotland 1 november 2014 433
De zalm club

Steven

4 gedachten over “10-11-2014 De laatste kans op Zalm!

 1. Leuk verhaal ! Kan je in juni zalm vangen en op welke rivieren in Schotland ? mvg. Pierre Van Hecke

  1. Hallo Pierre,

   Wij vissen in de Teviot. En we hebben zo ook te lezen 1 dag in de tweed kunnen vissen.
   In april is er een spring run van zalmen, maar dan is de kans heel erg klein. De meeste kans heb je eind oktober begin November. Maar ook dan kun je een week voor niets komen. Dat hoort allemaal bij de zalm visserij.
   In juni moet je er lekker gaan wandelen maar niet vissen op zalm. Wel valt er dan vlagzalm en bruine forel te vangen.

   Met vriendelijke groet,

   Steven

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.