Bruisend Lissabon……………

Na een kleine vertraging van een uurtje stijgen we op richting Lisabon, één film verder en we zetten de landing weer in. Onder mij duikt de stad op, een weerwar van huisjes dicht op elkaar. De taxi brengt ons voor de deur van ons appartement midden in het oude gedeelte Alfama. Na de koffers in een hoek te hebben gezet nemen we nog even wat te drinken. Om vijf uur opstaan is best vroeg dus ik test even het bed uit. Dat duurt niet lang voordat ik naar beneden word geroepen.

Voor de deur staat een Italiaans stel die Claud heeft opgevangen in een lichte paniek. Met twee koffers en een stapel papieren kunnen ze niemand contacten voor het inchecken. Al snel blijkt dat hun Engels niet al te best is dus we schieten te hulp. We proberen het eerst via het nummer van ons appartement. Deze organisatie is enorm hulpbehoevend om erachter te komen bij wie ze hebben geboekt. In iedergeval niet bij onze organisatie. Ze weten het zelf eigenlijk ook niet. Om even tot rust te komen nemen we eerst maar een koud biertje van de super op de hoek.

We komen in contact met de organisatie die tevens de vlucht en het appartement voor hun hebben geregeld. Deze kunnen hun niet helpen met dit probleem. Na dik een uur komen we er achter dat ze via Airbnb hebben geboekt. Onze hulplijn blijkt naast Portugees ook behoorlijk Italiaans te spreken. Zo komen ze er uiteindelijk achter wie hun later kan komen inchecken. Ook een beetje bijzonder dat je met zo weinig gegevens op stap gaat. Ik kreeg het gevoel dat ze geflest waren, gelukkig was dit niet het geval.

Wij slaan aan het einde van de straat rechts af om de buurt te verkennen. En wat is dit een geweldige wijk. Ik als buitenman die van de ruimte houdt kan dit ook geweldig vinden. Al die straatjes en al die kleurtjes met op elke hoek wel een eet tentje of winkeltjes waar je ander snuisterijen kan kopen. Straatje omhoog naar benden links en dan weer rechts. Heerlijk dat slenteren wat tevens goed voor de kuiten is. In de straat naast ons appartement rijdt de gele tram.

Een nostalgische stuk vervoer waar we later nog een ritje mee gaan maken. Voor nu zoeken we een eet tentje waar we een hapje gaan eten. Het lijkt een beetje op Amsterdam, terwijl we eten komen de wolkjes wiet langs ons krullen. Jongens spreken op de hoek van de straat toeristen aan of ze interesse in drugs hebben. Niet veel later hebben we als geheel gezin het netwerk verkopers in kaart kunnen brengen. Een soort ik zie ik zie wat jij niet ziet.

Als we in ons appartement wat chillen kan ik het niet laten om nog even de straatjes in te duiken, het is een soort magneet. Ik koop een lekker portje en wat kaas en voor de dames wat zoette lekkernij. Onderwijl kan ik de camera niet laten hangen.

Als je van fotografie houdt kun je hier je hart ophalen.

Op ieder hoek is er wel een mooi plaatje te maken, gelukkig is de tijd van de fotorolletjes achter mij en kan ik heerlijk afdrukken.

We laten het nachtleven voor gezien en kruipen ons bedje in om vervolgens de volgende ochtend een ritje met tram 28 te maken. We wandelen naar de opstapplaats aangezien je daar het meeste kans hebt op een zit plaats. De haltes erna wordt het staan. Na een tram of zes later kunnen we instappen en waggelen we door de nauwe straten van Lissabon. Geweldig om zo de stad te bekijken.

Op sommige punten kun je je hand uit het raam steken en de gevel aanraken. Ik denk dat ik wel op 50 foto’s sta van alle toeristen die de tram vanaf de stoep op de foto zetten. Ook aan de binnenkant is het erg mooi.

Naast de toeristen maakt de lokale bevolking ook gebruik van de tram dus het wordt een leuk mixje van culturen in de tram. Op het eindpunt stappen we uit en maken een wandeling terug naar ons appartement. We bezoeken onderweg kerken eethuisjes en drinken wat op een uitzichtpunt. Eigenlijk doen we wat alle toeristen doen maar dat maakt helemaal niets uit. 

We dalen door de straatjes weer af naar beneden.

Tijd om even wat te hangen in ons appartement om vanavond opzoek te gaan naar een eet tentje en een Fado.

Het buitenleven groet u

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.