De roofvogel fietstocht.
Via mijn broer jaap werd ik op de hoogte gesteld van een fietstocht door Spaarnwoude met een gids. Nou dat klonk als muziek in de oren. Mijn zoon Mees had hier ook wel oor naar. Ik met de camera en zoon lief met de verrekijker. Wel 40 fietsers werden verdeeld in twee groepen. Wij hadden de beste gids wist Jaap te vertellen uit ervaring.

Op de eerste locatie kwam de eerste buizerd bijna op commando overvliegen. Jaap had gelijk wij hebben de beste gids.

roofvogeltocht 023 (1000x250)
Buizerd

Het was heerlijk om naar de gids te luisteren. Wat weet hij veel over de roofvogels en hun gedrag. Maar ook over de geschiedenis van de omgeving. Meerder malen komt de geologische kaart tevoorschijn. Op de kaart wordt precies aan gegeven waar we staan en wat er een eeuw geleden was. 

Na iedere stop stappen we allemaal weer op de fiets en volgen onze gids. Mees zit in zijn wiel.

Volg de gids
Volg de gids

Op de volgende plek weten we een torenvalk te spotten. Al biddend in de lucht verklap hij zijn soort. Voor de foto is hij net even te ver weg. Op de volgende plek spotten we een aantal buizerds. Terwijl we in de lucht staan te staren vliegen er meerdere lepelaars over. Die zoeken nog wat te eten voordat ze weer naar Afrika vliegen. En wat zijn ze mooi.

De lepelaar in vlucht
De lepelaar in vlucht

 

Maar dan als klap op de vuurpijl komt in ons vizier de visarend. Wat een geluk om die te mogen zien. Wat nu blijkt is dat ik in het vorig bericht (de fietstocht door Spaarnwoude) liet weten dat ik een blauwe kiekendief had gefotografeerd. Maar wat blijkt dit was ook een visarend. Dus ik bof voor de tweede keer. 

De visarend
De visarend

Het is niet altijd even gemakkelijk om roofvogels te spotten. We hebben de havik niet gezien, zelf niet na grondig zoeken.

Zoek de havik
Zoek de havik

Als afsluiting nog een stukje geschiedenis bij de Stompe toren en dan nog even wat drinken bij fort zuid. Het was al met al een een zeer geslaagde dag. 

Als de fietsen in de voortuin staan zegt Mees, ik ben nu wel een beetje moe. En mag het hij heeft wat kilometers in de benen zitten.

Groet de buitenman

6 gedachten over “08-09-2014 Roofvogel Fietstocht

  1. Een hele leuke impressie van een te gekke dag. Ik ben nog aan het nagenieten. Zo ook mijn collega Ronald. Een super dag!

      1. leuk hoor steven..buitenlevenvliegendwild..zo mooi om van te genieten en dan die visarend..! bij wie kan ik me hiervoor opgeven? maar kan alleen als ik oppas voor mn sem heb.
        gr, charlotte

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.