Noorse Forellen…….


 

Gister avond ging de wind weer liggen en veranderde het water weer in een spiegel. Een spiegel die de schoonheid van de natuur weerkaatst. En wat is zij overweldigend mooi hier.

IMG_4145

 

Ik wandel met mijn vlieghengel langs het water, het is een zijtak van een fjord wat leidt naar een klein binnen meertje. Voor mij schieten grijze kwikstaarten weg. Dat zijn hier wat bij ons mussen zijn. Ik zie een forel uit het water springen om een mug uit de lucht te grijpen.

Ik breng mijn lijn op lengte met een aantal valse worpen en dan laat ik het droge vliegje naar beneden dwarrelen. Op het zelfde moment van landing wordt de vlieg met een luchtsprong gegrepen door een mooie forel. Bij de landing schiet hij los. Ik maak vreugde kreetjes door het schouwpel wat net plaats vond.

En dat bij mijn eerste worp, ik spot een tweede forel die aan het grazen is en ik werp aan. De vlieg land iets uit koers en mijn aandacht wordt weer gegrepen door het avond licht wat op de bergen schijnt. Wat een kleurenpalet, ik hoor een slurpend geluid en zie mijn vlieg verdwijnen in een kolkje maar ook weer bovenkomen. Moeder natuur heeft mij uit mijn concentratie gebracht maar dat is niet erg.

Verderop weet ik wel een forel te strikken met mijn kunst vlieg. Ik heb wat droge vliegen en van de twee favorieten is deze vlieg er één van, de klinkhamer. Deze vlieg is vernoemd naar de uitvinder van dit patroon Hans van Klinken. Het is een imitatie van een insect welke zijn eitjes in het water legt. Dit is vaak het kwetsbare moment waarop ze door een vis worden gegrepen. Ik bind ze vaak in een aantal verschillende kleuren om in te springen op het insecten leven wat dan aanwezig is.

IMG_4144
Klinkhamer

En het patroon werkt prima als ik een stukje verderop de volgende forel weer terug zet. Als een aanbeet op mijn volgende worpen uitblijft trek ik de klinkhamer onder water en vis hem met korte stripjes terug, ook dit blijkt onweerstaanbaar te zijn en de volgende forel haakt zich aan.

IMG_4142

Zo wandel ik de waterkant af op jacht naar forel, zo doe ik dat graag. Wandelen in combinatie met vissen gaat voor mij goed samen of het nu op de kant is of in het water. Op dezelfde plek stilstaan is een gebrek aan avontuur.

Vanavond kom ik aan mijn trekken, ik wandel door een ansichtkaart met natuurschoon en kan de vis achter de schubben aan zitten en vang deze met een droge vlieg.

IMG_4138

 

Ik ben een tevreden mens…

Een Noorse visgroet van de viskaleman…..

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.