Ik ben al jaren fan van de hangmat. Mijn allereerste hangmat kocht ik zeker 25 jaar geleden op de bloemengracht in Amsterdam. Een groene hangmat, geweven of gehaakt dat weet ik niet precies. Wat ik nog wel weet is dat hij heerlijk lag, je kon er door de afmeting zowel in de lengte als in de breedte in liggen. Het enige nadeel was dat je knopen van je broek er steeds aan de draden bleven hangen als je eruit stapte. Heel wat jaren later begonnen er steeds meer draden te breken en was het tijd voor wat anders. Ik heb trouwens nog wel een deel afgeknipt en als aandenken aan mijn schuur opgehangen.

Toen was het tijd om opzoek te gaan naar een knappe vervanger. Via wat zoekwerk kwam ik bij het merk ticket to the moon terecht. Zij maken hangmatten in alle vormen, kleuren en maten van een licht gewicht parachute stof. Ik bestelde een mooie olijf groene twee persoons. Alles in een compact zakje en niet meer dan 500 gram. Zo was het ook nog mogelijk de hangmat mee te nemen. Een paar boom straps erbij en klaar voor gebruik. Deze hangmat lag zalig en je bleef nergens aan hangen bij het uitstappen. Als je heel veel van elkaar houdt kun je er met twee personen in maar anders raad ik het af. Door de breedte van de stof had hij wel het nadeel dat hij bij een rechte lighouding helemaal dicht klapte en je een soort rups in een cocon werd klaar om te ontpoppen. Door deze ervaring heb ik ook de eenpersoons aangeschaft, hiermee was het cocon probleem zo goed als opgelost. Ook was hij lichter en gemakkelijker om mee te nemen.

 

127371_1079_705_contain

 

Toen ik hierin lag werd ik verliefd op de hangmat. Wat lag dit geweldig en wat kon ik hier heerlijk in slapen. Het is nog steeds een van mijn geliefde modellen. Iedere vakantie ging en gaat hij nog steeds mee. Er is altijd wel een plekje om hem op te knopen. Tussen de bomen in Noorwegen, op de Griekse stranden, op de veranda in Portugal e.c.t.

Door het zoeken op internet naar referenties kwam ik eigenlijk terecht bij verschillende youtube kanalen zoals bushcraft, hiking, outdoor. Hier werden tips gegeven over het gebruik. Zo werd mijn interesse gewekt om er ook eens in te overnachten. Zo gezegd zo gedaan maar dat was nu niet echt een succes. Als je in je slaapzak kruipt en gaat liggen wordt je isolerende werking van je slaapzak plat gedrukt aan de onderkant. In combinatie met de lucht die onder je door gaat krijg je een behoorlijke koude rug en kont. Na wat meer onderzoek bleek een underquilt, een soort slaapzak onder je hangmat de oplossing te zijn. Toen waren de nachten heerlijk warm. In Noorwegen kwam ik erachter dat de regen langs de touwen je hangmat inloopt, dat was geen pretje. Een kleine aanpassing loste dit probleem ook op, al doende leert men.

Dan heb je nog die muggen en andere beestjes die je niet in je hangmat wilt hebben. Hiervoor heb ik een klamboe aangeschaft en aangepast naar mijn zin. Toch is het in de nacht lastig uitstappen  en ook hing het insecten net soms in mijn gezicht. Tijd om weer eens opzoek te gaan op internet. En zo kwam ik bij DD-Hammocks terecht.

Een snoepwinkel op het gebied van hangmatten en buitenleven spul. Voor mij werd het de DD-frontline, een hangmat met een insecten net eraan vast die te openen was met een rits. En waarbij het insecten net kan worden opgespannen en nog veel meer extras die ik nu maar achterwegen laat. Een nieuwe wereld ging voor mij open.

dd-hammocks-frontline-hangmat-olive-green

En natuurlijk moest er nog een DD-frontline bij komen voor als er iemand uit het gezin mee wilt en omdat die weer wat meer snufjes heeft om blij van te worden.

Waarom nu de hangmat en niet de tent.

Eerlijk is eerlijk dat een tent vaak net iets minder kan wegen maar ik til liever iets meer als ik er comfort voor terug krijg. Als ik een nacht op een luchtbed of slaap matje lig dan moet ik kruipend mijn tent uit de volgende ochtend. Ik heb nu eenmaal een gevoelige onderrug zoals 90% van de samenleving. In de hangmat heb ik echt nergens last van, ieder deel van mijn lijf wordt ondersteund. En als je diagonaal gaat liggen, ligt je lijf gewoon recht ipv als een banaan zo krom. Hang je de hangmat juist op dan slaap je hemels. Althans ik slaap er hemels in. Een ander voordeel is dat ik een prachtig uitzicht heb als ik de tarp (regenscherm) weg laat. De wereld in de toppen van de bomen is vaak prachtig als je er even de tijd voor neemt. Dan worden je ogen vanzelf moe en droom je weg. Andere hebben de voorkeur voor een tent omdat het als een veilig huisje voelt. Ik ben liever dichter bij de elementen van de natuur en geef de voorkeur aan een open setting.

 

20170610-IMG_6196

Ik zou zeggen schaf een hangmat aan en trek het buitenleven in en wordt verlieft op beide.

Een vriendelijke groet,

De buitenman.

2 gedachten over “01-06-2019 Hangmatten praat.

  1. mooi betoog voor de hangmat. Ik zal voor je duimen dat er in Lapland genoeg bomen staan. 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.